Stosowanie peelingów do ciała niesie ze sobą wiele zalet. Jest to nie tylko niezwykle skuteczny sposób na relaks. Regularne stosowanie tego typu zabiegów poprawia wygląd i kondycję skóry. Obecnie na rynku jest wiele peelingów przeznaczonych do użytku na całym ciele. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie sięgniecie po produkty powstałe na bazie naturalnych składników?
Przewaga peelingów naturalnych nad chemicznymi
W przypadku stosowania peelingów ważny jest nie tylko czas ich wykonywania, ale również jakość zastosowanego produktu. Korzystanie z peelingów ma wiele zalet, dlatego warto poświecić na niego nieco czasu wieczorową pora, a przy zachowaniu regularności efekty pojawią się bardzo szybko. Dlaczego warto sięgać po produkty naturalne, a nie powstałe na bazie chemicznych składników? Przede wszystkim w pierwszym przypadku ryzyko pojawienia się dyskomfortu, podrażnienia skóry czy stanu zapalnego jest znikome. Wybierając naturalny peeling, warto stawiać na produkty z solidną zawartością witaminy E, która często nie bez powodu nazywana jest ”witaminą młodości”. Posiada nie tylko silne właściwości wygładzające i zmiękczające, ale również nawilżające i łagodzące. Dobrym rozwiązaniem jest również sięganie po produkty wzbogacone zawartością naturalnych olejków, które poprzez możliwość oddziaływania nawet na najgłębsze partie skóry zatrzymują w niej wodę. W naturalnych peelingach często środkiem ścierającym są
- drobiny cukru,
- zmielone owocem
- zmielone kwiaty.
Każdy z tych środków działa delikatnie i bezpiecznie.
Dlaczego regularny peeling jest ważny?
Rogowaciejący naskórek jest bezpośrednio narażony na działanie zewnętrznych zanieczyszczeń, dlatego dla zdrowia skóry ważne jest jego regularne usuwanie, tym bardziej że martwe komórki szybko migrują w głębsze partie. Ścieranie martwego naskórka peelingiem nie tylko pozwala na usunięcie zanieczyszczeń, ale również nagromadzonego nadmiaru sebum. Zabieg dodatkowo pobudza komórki do pracy, przez co staje się ich więcej, przez co skóra wygląda nie tylko zdrowiej, ale również jest bardziej miękka i odżywiona.